Start Archiwum 2005/2006 Konferencja o zdrowym odżywianiu

PostHeaderIcon Konferencja o zdrowym odżywianiu

13 marca 2006 roku KNEM zorganizowało konferencję dotyczącą zdrowego odżywiania. Była ona podzielona na dwie części: praktyczną i teoretyczną.

Na część teoretyczną składała się prezentacja multimedialna połączona z krótką prelekcją na temat zdrowego odżywiania. Uczestnikom konferencji przedstawiono receptę na długowieczność, której szczegół tkwi w racjonalnym odżywianiu. Zachęcając do wegetariańskiej diety zaprezentowano jej zdrowe aspekty. Powołując się na licznie udokumentowane badania podaje się, że u wegetarian w porównaniu z zwolennikami tradycyjnej diety zawierającej mięso, stwierdzono:

- Dwukrotny spadek śmiertelności z powodu chorób układu krążenia,

- Znaczący spadek występowania wielu postaci chorób nowotworowych,

- Spadek występowania cukrzycy insulinoniezależnej.

Należy także pamiętać, iż źródłem siły i żywotności jest pozytywne nastawienie do życia oraz energia słońca zmagazynowana w pokarmach roślinnych, które maja największe pole energetyczne.

W części praktycznej zaprezentowano, w jaki sposób przygotować zdrowe, szybkie i nie drogie potrawy. Wśród przygotowanych potraw znalazły się: mleko sojowe, ser tofu z mleka sojowego, majonez sojowy, sałatka z rzeżuchy lub rukoli, pasta z surowej marchewki z majonezem sojowym, jajecznica z tofu, kotlety z płatków owsianych, pasztet z pestek dyni, pasta z chleba razowego, serek z nerkowców.

Uczestnicy konferencji z zainteresowaniem przyglądali się przygotowaniu tych potraw. Z chęcią uczestniczyli w degustacji. Każdy z nich otrzymał także kopię przepisów kuchni wegetariańskiej.